Law Question Papers

MCQs on Crime and Criminology-2nd Set

Criminology consists of three principal divisions, as follows; [a) the sociology of law, which is an attempt at scientific analysis of the conditions under which criminal laws develop and which is seldom included in general books on criminology; (b) criminal aetiology, which is an attempt at scientific analysis of the causes of crime; and c) penology, which is concerned with the control of crime. The term “penology” is unsatisfactory because this division includes many methods of control which are not penal in character.

MCQs previous

26. National crime Records Bureau of India was founded in the year

a) 1986 b) 1982 c) 1950 d) 1996

27. Sociogenic approach to the study of crime focuses on……. ?

a) Psychological factors b) Ecological factors c) Social factors d) Racial factors

28. According to differential association theory………… leads to crimes.

a) Social interactions b) Psychological exchanges c) Social conflicts d) Social changes.

29. The headquarters of National Crime records bureau is located in …………

a) Mumbai b) Bangalore c) Poona d) New Delhi

30. Which theory states that criminals are born with the traits of primitive men?

a) Psycho-analytical theory b) Differential association theory c) Evolutionary atavism d) Labelling theory

31. Among the following embezzlement belongs to which category of crime?

a) Crime against property b) Cyber crime c) Crime against humanity d) Crime against women

32. Among the following who led the Italian school of positivist criminology?

a) Becker b) Merton c) Lombroso d) Adler

33. Famous criminologist Cesure Lombroso was born in the year ……….

a) 1835 b) 1830 c) 1820 d) 1881

34. The book ‘Crime : It’s causes and Remedies’ was written by

a) Merton b) Lombroso c) Sutherland d) Becker

35. The book ‘Criminal Man’ was written by ………….

a) Sutherland b) Sumner c) Mayo d) Lombroso

36. The article’ Physiogonomy of the anarchists’ was written by …………..

a) Bakunin b) Merton c) Lombroso d) Durkheim

37. Who wrote the famous book Criminal woman?

a) Fulbright b) Lombroso c) Adler d) Becker

38. ‘Espionage’ can be categorized as ……………

a) Crime against state b) Crime against humanity c) Cyber crime d) Horific crime

39. Who wrote the article ‘Illustrative studies in Criminal Anthropology’?

a) Merton b) Horton c) Lombroso d) Becker

40. The article ‘Why Criminals of Genius Have No Types’ was written by ……

a)Lombroso b) Merton c) Beccaria d) Horton

41. The article ‘Criminal anthropology applied to Pedagogy’ was written by ……..

a) Sutherland b) Lombroso c) Fullbright d) Becker

42. Name the criminologist who wrote the article ‘Was Columbus morally responsible’

a) Lombroso b) Merton c) Sutherland d) Durkheim

43. Who wrote the book Criminal Sociology?

a) Enrico Ferri b) Garofalo c) Lombroso d) Merton

44. Who among the following was the student of Lombroso?

a) Merton b) Becker c) Sutherland d) Enrico Ferri

45. Argentina’s penal code was based on the works and findings of which criminologist?

a) Sutherland b) Ferri c) Becker d) Merton

46. Who wrote the book ‘The positive school of Criminology’?

a) Enrico Ferri b) Garofalo c) Lombroso d) Merton

47. Among the following who focused on the psychological characteristics of criminality?

a) Garatolo b) Ferri c) Sutherland d) Merton

48. “Detective resistance to criminal tendencies and temptations due to that ill balanced, impulsiveness which characterizes children and savages”. Who provided this definition for criminal psychology?

a) Paretto b) Sutherland c) Ferri d) Lombroso

49. Famous Italian criminologist Enrico Ferri was born in the year……..

a) 1856 b) 1850 c) 1848 d) 1840

50. According to whom crime prevention methods to be the mainstay of law enforcement rather than punishment of criminals?

a) Garofalo b) Becker c) Lombroso d) Ferri


  1. A
  2. C
  3. A
  4. D
  5. C
  6. A
  7. C
  8. A
  9. B
  10. D
  11. C
  12. B
  13. A
  14. C
  15. A
  16. B
  17. A
  18. A
  19. D
  20. B
  21. A
  22. B
  23. C
  24. A
  25. D

 

Categories: Law Question Papers

Tagged as: ,